LEGO en elektronica

Op deze pagina een uitleg welke elektronica ik nodig heb om een servomotor aan te kunnen sturen voor het bedienen van een LEGO wissel. Mijn eerste ervaringen als beginnende elektronica hobbyist…

ESP32

Willem heeft mij kort uitgelegd dat je voor het besturen van een servomotor het beste een ESP32 kunt gebruiken. De ESP32 is een stukje elektronica dat je kunt programmeren zodat je de servomotor kunt laten doen wat jij wilt dat het doet. Voor het wissel dus een paar graden linksom en een paar graden rechtsom draaien. Het programmeren van de ESP32 doe je met een programma op je laptop.

Waar begin je mee?

Als beginner moet ik voor het eerste project een aantal elektronica onderdelen kopen, zoals een:

  • 12V voeding.
  • Breadboard.
  • Breadboard voeding van 3,3 – 5 volt.
  • De NodeMCU ESP32-S 4MB WROOM 38 pins (op advies van Willem)
  • Servomotor.
  • Jumper kabels.
  • Drukknopjes.
  • Boek over ESP32 voor beginners.

Lees hier een uitleg over de elektronica onderdelen.

Ik heb daar een bestellijst voor gemaakt:

Programma op laptop

Van Willem heb ik huiswerk gekregen 🥴:

Brievenbus met ESP32 boek

Willem: “ga dat eerst maar eens lezen dan hebben wij het later wel over het installeren van het programma op je laptop”.

Hoe lang kun je daarop wacht….

Eerst zelf proberen om het programma te installeren

Op internet heb ik gelezen dat het installeren van de ESP32 best ingewikkeld is. Uiteindelijk heb ik  daar toch een Engelstalige handleiding gevonden op https://randomnerdtutorials.com/installing-the-esp32-board-in-arduino-ide-windows-instructions/.

ESP32 aansluiten op laptop

Het testen van de software-installatie lukt niet omdat de juiste driver voor de poort niet is geïnstalleerd. Ik heb op internet de juiste driver gezocht en geïnstalleerd. De ESP32 wordt nu wel herkend op poort COM5!

Eerste programmeer poging

In het boek van Willem (ESP32 Programmeren voor beginners) staan niet echt voorbeelden voor mij als leek om mee te beginnen. Willem geeft mij daarom de volgende opdracht:

“Probeer eerst maar om de interne LED van de ESP32 te laten knipperen”.

Uhhh….

Er zitten voorbeelden in het programma Arduino IDE waarmee ik de ESP32 ga programmeren, wat ik niet eerder heb gedaan. Dat wordt weer zoeken naar een goed voorbeeld op internet. Ik vind als eerste een voorbeeld van iemand die uitlegt hoe je dat bij de Arduino doet. Ik kom er snel achter dat dat voor de ESP32 niet werkt. Verder zoeken leert mij dat er heel veel is over programmeren van de Arduino maar niet specifiek voor de ESP32.

Uiteindelijk heb ik een Engelstalige site gevonden die ik door Google naar het Nederlands laat vertalen. Pas in stap 5 wordt ingegaan op het knipperen (blinken) van de ESP 32 LED. Het resultaat mag er zijn 😎:

ESP32 LED knippert

Hoe blij kun je zijn als je eerste programmeer poging is gelukt. 😂

Met dank aan Willem