Categorieën

LEGO kerstdorp 2022

Dit jaar is het gelukt om van LEGO een kerstpanorama onder de kerstboom te maken. Op deze pagina vertel ik in het kort hoe ik dat heb gedaan. Ook lees je wie welke objecten heeft gemaakt.

De onderbouw van het kerstdorp bestaat uit 24 cm hoge delen van 28mm dik MDF. De delen schuiven met gleuven in elkaar. Daar bovenop liggen losse triplexplaten die met een Action sneeuwdeken zijn bedekt (totaal 4 m2). De 4 huisje in het kerstdorp zijn gemaakt met behulp van de LEGO bouwstenendoos (11717). Uit deze bouwdoos zijn ook de andere objecten gemaakt. De Winter Holiday Train (10254) staat op het spoor voor het dorp en maakt via de tunnel een rondje om de kerstboom of komt via een wissel terug bij het dorp.

LEGO kerstpanorama 2022

Lees hieronder meer over het maken van de losse objecten.

Kerstdorp

Vanuit de bouwstenendoos kun je een pdf downloaden van het huisje dat Maida heeft gemaakt, rechter huisje in de afbeelding hieronder. Het linker huisje heeft Sanne nagemaakt. Sanne vertelt: “de blauwe grondplaat is het ijs op de straat. Kijk uit! Het is glad buiten. Het sneeuwkonijn heeft daar gelukkig geen last van”.

Huisjes gemaakt door Sanne en Maida

Daarna heb ik van de overige stenen nog twee huisjes kunnen bouwen en aan het dorp toegevoegd… Ik ben meteen begonnen met sneeuwruimen.

Huisjes gemaakt door mij zelf.
De verlichting

Tip van Willem en Anja: “gebruik led kerstverlichting om het dorp te verlichten”. Ook de lantaarns zijn daarmee verlicht. Willem heeft voor mij de constructie van een lantaarnpaal bedacht en dat werkt goed. Wel kwam ik er achter dat niet elke led-verlicht door de lantaarnpaal past dus pas op bij het kopen!

Losse objecten

Ook de olifant komt uit de bouwstenendoos (11717). Sanne heeft een dierentuin voor de roze olifant gemaakt. Links op de witte grondplaat staat het poezenverblijf.

Links speelplek voor de poezen en recht de dierentuin

De in- en uitgang van de tunnel zijn van LEGO stenen gemaakt. Boven de dubbele ingang van de tunnel staat een tweemaster. Het deel boven de tunnel moet ik volgend jaar verder aankleden.

Ttunnel ingang met tweemaster
Tunnel uitgang met bouwwerk van Daan

Vanuit de tunnel kom je bij de minitreinbaan. In het midden staat de gele Efteling attractie “De Kikkerkoning” gemaakt door Sanne. Een soort attractie voor de LEGO minifiguren 🙂

Minitrein met de Efteling attractie “De Kikkerkoning”
De Kikkerkoning gemaakt door Sanne

Dit is ook het treinbaantje waarmee vorig jaar het idee is ontstaan om deze door de LEGO Winter Holiday Train (10254) te vervangen.

De Kikkerkoning is een sprookjesattractie in het Nederlandse attractiepark de Efteling. De attractie opende in 1952. Het bevindt zich in het sprookjesbos tussen Assepoester en de Magische Klok. De attractie is naar ontwerp van Anton Pieck.

De lichtjes van de LEGO trein is kerstverlichting. Goedkoper dan de LEGO verlichting en voldoet ook prima 😉

Winter Holiday Train 10254 met sneeuwruimer en auto

Sanne heeft nog even snel een sneeuwruimer en blauwe auto toegevoegd. Van Daan moest ik de gele grondplaat met groene stenen toevoegen (ik weet even niet meer wat het voor stelt :-).

Al met al een heel geslaagd eerste LEGO kerstdorp…

Lees meer over het LEGO kerstdorp van dit jaar…

Fijne feestdagen!