Categorieën

Treinbaan voor kerstdorp

Voor het kerstdorp heb ik een nieuwe treinbaan ontworpen. Daarvoor gebruik ik het programma BlueBrick. Bluebrick is LEGO baanplanningsoftware waarmee ik de LEGO-baan in 2D heb gemaakt. Zo kan ik een baan ontwerpen die binnen de beschikbare ruimte past. De software telt ook de onderdelen die voor de baan nodig zijn. Super handig dus.

Lees hier meer over BlueBrick…

Het ontwerp

De treinbaan bestaat uit een hoofdbaan en een aparte baan voor de tram, de trambaan.

Hoofdbaan

De hoofdbaan heeft twee tracks met twee verbindingsbogen. De linker boog loopt rond de kerstboom. De rechter boog is voor de huizen in het dorp. Tussen beide bogen vormen de 2 wissels het station. Dit is nodig omdat er 3 treinen gaan rijden.

Hoofdbaan (blauw)
Trambaan

Voor de kersttram is er een ‘Trambaan (rood)’. Hier kan de tram (automatisch) op heen en weer rijden.

Treinplateau maken

Het 25 cm hoge treinplateau voor het kerstdorp gebruik ik alleen voor de kerstdagen. Het plateau moet je dus eenvoudig kunnen monteren en demonteren. Daar heb ik een handig systeem voor bedacht…

De constructie

Het treinplateau bestaat uit losse delen die je eenvoudig in elkaar kunt schuiven.

Elk onderdeel is genummerd zodat je de volgende keer nog weet welk onderdeel waar moet komen.

De onderplaten

Op het plateau liggen 9 mm MDF platen (122×61) waarop de rails zijn bevestigd. Die platen zijn nog redelijk te tillen. De platen zijn ‘sneeuw’ wit geschilderd. De rails zijn daarop vastgemaakt met 2,5 x 12 mm verzonken schroefjes.

Multifunctionele treinbaan

“De treinbaan voor het kerstdorp gebruik je maar 1 maand van het jaar. Waarom maak je de baan niet multifunctioneel zodat je die het hele jaar kunt gebruiken?”

Goed plan Lida!

Ik heb de treinbaan zo veranderd dat deze aansluit op mijn huidige treinbaan. Die treinbaan ligt op zolder als testbaan.

Onder elke plaat (122×61) zitten 12 anti-slip rubbers (28x4mm) zodat ze niet verschuiven als de plaat op de grond ligt. De anti-slip stickers passen ook op de onderbouw en zorgen voor een dempende werking.

Dat gaan de kleinkinderen leuk vinden als zij komen logeren.

Lees meer over het LEGO kerstdorp van dit jaar…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *