Categorieën

LEGO Treinbaan automatiseren

Ik heb inmiddels een treinbaan voor het kerstdorp en een treinbaan om dingen te kunnen testen. Beide treinbanen sluiten op elkaar aan zodat zij één groot traject vormen.
In dit project ga ik het automatisch rijden van de treinen verkennen. Hiervoor zijn verschillende programma’s beschikbaar waarvan ik de mogelijkheden uitproberen.

Mijn zoektocht begint op YouTube waar ik al verschillende LEGO automatiseringsprojecten heb gezien:

Brick Automation Project

Het programma Brick Automation Project (BAP) ziet er veel belovend uit dus daar start ik mee. Het programma is snel gevonden en geïnstalleerd. Via de bluetooth van je laptop maakt het programma verbinding met de hubs. Zodra je een hub aanzet verschijnt deze direct onder Hubs:

Startscherm in BAP

Met Configure kun je de hubs afzonderlijk instellen en bedienen. De hub ‘Gele trein’ is niet verbonden. Technic Hub en HUB NO.4 zijn als wissels ingesteld. De hub ‘Groene loc’ heeft een kleurensensor.

Onder Programs staat de knop [ Edit code ] waar je het programma van Sequence *1 kunt invoeren:

Edit Code scherm in BAP

De code is op internet gevonden en aangepast om met 1 trein te rijden zonder wissels. Ik heb ook een programma met wissels gemaakt maar die loopt nog niet soepel.

Voor- en nadeel

Het voordeel van BAP is dat je de hubs direct op je laptop ziet en kunt instellen én bedienen. Sluit je het programma af, dan stoppen de hubs automatisch. Daarna werken de hubs weer gewoon op de LEGO afstandsbediening.

Het nadeel is dat je de programmeertaal moet kennen en die heb ik nog niet echt door. Er zijn op internet niet veel voorbeelden te vinden die je direct kunt gebruiken.

Eerst maar eens kijken of er een programma is waarmee je zonder programmeren iets kunt maken, bijvoorbeeld Pybricks.

Pybricks

Van automatisering met het programma Pybricks vind je op YouTube veel voorbeelden. Met de code blocks lijkt het programmeren een stuk simpeler dan in BAP. Het nadeel is dat het maar 7 dagen gratis is dus dat wordt een week lang uitproberen. Het programma werkt online waardoor je het ook op je mobiel kunt bedienen.

Om de kersttram heen en terug te laten rijden heb ik daar een kleurensensor in gebouwd. Om de hub met Pybricks te kunnen besturen moet je een programma op de hub installeren. Dat werkt alleen via bluetooth op mijn mobiel.

Ik heb een programma geüpload waarmee ik de kersttram via een kleurensensor kan besturen:

Pybricks scherm met geïmporteerd programmabestand

Dat lukte vrij snel:

De kersttram rijdt tussen de rode en gele kleur markeringen.

Nu dit is gelukt ga ik een wissel bedienen zoals ik in BAP heb gedaan. Hiervoor wil ik zelf een programma schrijven met de ingebouwde code block functie van Pybricks:

Scherm van Pybricks

Links de gekleurde code blocks met rechts de code pagina. Bij het starten geeft het programma steeds een compileer fout. Ik kom er niet achter welk code block ik daarvoor moet gebruiken. Ik vind ook geen informatie hierover op de Pybricks site. De code pagina is ‘alleen lezen’ dus kan ik de ontbrekende codering niet handmatig toevoegen.

Echt frustrerend omdat ik nog maar 2 dagen over heb voordat ik moet betalen en dat wil ik nog niet.

Voor- en nadelen

Nadeel van Pybricks is dat na afsluiten van het programma de hubs aan blijven. Deze moet je handmatig allemaal uitzetten. Ook werken de hubs daarna niet direct met de LEGO afstandsbediening. Daarvoor moet je eerst via je mobiel de firmware opnieuw installeren. Voor mij is dat niet echt handig omdat de kleinkinderen ook met de treinbaan spelen.

Op zoek naar een ander programma dat nog simpeler zou moeten werken…

Powered Up App

Na even zoek vind ik op LEGO.com een uitleg over hoe je de app aan je model kunt koppelen.

Volgens de beschrijving van LEGO moet het programmeren met deze app heel simpel werken, maar heeft wel zijn beperkingen. Ik ga kijken of ik daar last van heb. In de app ga je naar [ Creëer ] om een eigen programma te maken.

Voor de kleinkinderen is een handleiding in het Nederlands handiger, dus is deze vertaald. Download de handleiding (klik op >> en kies voor Opslaan).

Ik laat de ‘Groene loc’ tussen de kleuren geel en rood pendelen:

Scherm van Powered Up app

Het is vrij simpel om dit te maken in de ontwikkelmode ‘Beginner’.

Programmareeks voor kersttram

Dit jaar is er voor de kersttram een nieuwe programma gemaakt. Dit keer kun je kiezen om de tram te laten rijden tussen station ‘City en Zweinstein’ of tussen ‘Station City, Station Zweinstein én Halte Kerstdorp’.

Hiervoor is een programmareeks nodig:

Programma met 3 reeksen

De 1e reeks (bovenste) werkt pas als de schakelaar AAN staat.

De 2 onderste reeksen produceren het geluid als de tram van ‘rood naar geel’ en van ‘geel naar rood’ rijdt.

Lees hier hoe je een programmareeks in de ontwikkelmode ‘Expert’ kunt maken…

Voor- en nadelen

Er is een duidelijke handleiding beschikbaar en er zijn leuke voorbeelden op internet te vinden.

Nadeel is dat het alleen op je mobiel werkt of je moet een Android tablet hebben zoals bijvoorbeeld een Samsung Tab 9.

Voorlopig maar weer terug naar het BAP programma. Kijken wat ik daar verder mee kan maken.

Ik hou je op de hoogte!
Ik ben lekker bezig.